Witam. Ostatnio pojawił sie w mojej O1 brzęczący problem. Mianowicie gdy skręcam w lewo słyszę brzęczenie- coś jakby latający tłumik z tym że to trochę nie możliwe bo nie dawno był wymieniany. Poza tym słychać to tylko przy skręcaniu w lewo. Zarówno przy skręcie 90stopni jak i jeździe po długim łuku w lewo.
Sprawdziłem dokręcenie śrub wszystkich kół i jest OK
Nadkola też się trzymają, nie widać, żeby koło o coś tarło.
Swego czasu u mnie tez wystepowalo cos podobnego, okazalo sie ze wpadala w rezonans urwana obudowa silnika ( po zerwaniu czesci srodkowej zostal lewy/prawy bok i wydawal dziwny dziek przy skrecaniu) Sprawdz poziom oliwy w przekladni wspomagania i czy czasem nie spadl tlumik z tej gumy. Jeżeli to brzeczenie to raczej nie przeguby... cieżko stwierdzic nie slyszac :roll:
okazalo sie ze wpadala w rezonans urwana obudowa silnika
u mnie tej osłony silnika od spodu nie ma więc to chyba nie to
Zamieszczone przez phrix
Sprawdz poziom oliwy w przekladni wspomagania
ostatnio zauważyłem,że jest poniżej minimum :/ tylko w ASO trochę dużo chcą za to. ale muszę to zrobić bo szkoda mi teraz dzięsiąt złoty a potem pójdzie naprawa w setki.
Zamieszczone przez phrix
czy czasem nie spadl tlumik z tej gumy.
tłumik lubi często u mnie przyświrować z tym, że brzęczałby pewnie nie tylko przy skręcie w lewo.
Zamieszczone przez phrix
Jeżeli to brzeczenie to raczej nie przeguby
na stacji kontroli gościu stwierdził (bez żadnych badań ) że to mogą być przeguby. ale ten dźwięk nie bardzo pasuje
dodam, że z zawieszeniem nie było problemów od nowości ('99, 180 000km)
W ciemno Ci powiem dolej oliwy do wspomagania i bedzie ok. Jak zajezdzisz przekladnie to sie wykosztujesz ... Raczej nie przeguby, bo wtedy raczej strzela a nie brzeczy :diabelski_usmiech
Jak pada przegub to jest takie "tyrkanie" a nie brzeczenie. A lozyska odpadaja bo to trzeba szybciej jechac i tez nie brzeczy tylko szumi.
Dolej oliwy.
Kolega Mentos ma racje raczej nie łożyska, może opisz dokladniej na czym to bzyczenie polega. Czy ustaje po odkreceniu kierownicy ?? Dobiega z przodu czy z tyłu - z prawej czy lewej strony ?? Ciezko powiedziec jak sie nie slyszy...
Oliwy i tak warto bylo dolac, kilka groszy a mozna jezdzic spokojniej :diabelski_usmiech
Spróbuje opisać jak najjaśniej się da: Dźwięk osobiście przypomina mi brzęczenie- tak jakby jakiś metalowy element wpadał w rezonans, coś w tym stylu. Wydobywa on się gdzieś z przedniej części auta. na moje ucho okolice prawego koła. Dźwięku nie wywołuje same przekręcenie kierownicy w lewo jednak jazda w lewo (skręcanie w lewo przy niskich prędkościach, szybka jazda po długim łuku w lewo). Dźwięk ten nie wydobywa się gdy auto wybiję na luz.
Zamieszczone przez phrix
Oliwy i tak warto bylo dolac, kilka groszy a mozna jezdzic spokojniej :diabelski_usmiech
jasne! zbierałem się z tą dolewką trochę czasu i dopiero to brzęczenie mnie zmobilizowało
Ja mam taki sam problem. Tylko u mnie wystepuje zaraz po dopaleniu auta. Jak przejede ze 100 m problem znika.Tez slychac takie jakby piszczenie/osieranie przy skrecaniu w lewo. Udalo Ci sie wpasc na jakis trop ?
[ Dodano: Czw 24 Kwi, 08 09:26 ]
Popsikalem WD40 tylny lewy zacisk hamulca i problem chwilowo zniknal. Mam wrazenie ze sie ten zacisk przycina, zwlaszcza jak sie reczny zacisnie.
u mnie jest znowu co innego...szumi jakby z łożyska, ale nie jest to łożysko bo szumi tylko kiedy przyspieszam..i zawsze przy skręcie w lewo?? jakieś sugestie??
no i sprawa sie wyjasnila..urwana sruba od lapy miedzy nadwoziem a skrzynia biegow :| dobrze ze szybko zdiagnozowane bo silnik trzymal sie na jednej śrubie :? juz naprawione i dziala :wink:
no i sprawa sie wyjasnila..urwana sruba od lapy miedzy nadwoziem a skrzynia biegow :| dobrze ze szybko zdiagnozowane bo silnik trzymal sie na jednej śrubie :? juz naprawione i dziala :wink:
heh, miałem to samo tylko w bardziej zaawansowanym stadium. musiałem 30km jechac na drugim biegu bez wysokich obrotów bo silnik mało mi nie wyskoczył jak obroty wyższe były :lol: :wink:
Witam koledzy.Odświezam temat bo mam zblizone objawy brzeczenia jakby blacha wpadala w rezonans tylko,że przy skrecaniu w prawo jadąc na biegu jak i na luzie po łuku.Co to moze byc?
Komentarz